De verstopte kroonjuwelen No guts no glory.

Dit verhaal gaat niet over de tiara’s van Queen Elisabeth en ook niet over de deelnemingsvrijstelling en Nederland’s goede verdragennetwerk (voor de niet-fiscalisten onder ons: dat zijn twee van Nederlands ‘fiscale kroonjuwelen’). Nee, dit verhaal gaat over hardloopmode.

Toen ik een aantal jaren geleden startte met hardlopen, deed ik dat in de sportkleding die ik al had. Zo liep ik mijn eerste rondjes op de sintelbaan in Crooswijk in loszittende voet…balkleding. Dat was geen succes. Ik was toen ook nog wat pondjes zwaarder en kleding die wat beter aansluit is dan helemaal geen overbodige luxe. Ik zette dus al vrij snel voet in een hardloopwinkel om een mooie broek, shirt en jack te kopen.

Toen ik voor het eerst in mijn nieuwe outfit op pad ging voelde ik me echt een snelle vogel. Het hardlopen leek ook beter te gaan. Zoiets zit natuurlijk volledig tussen de oren. Toch leuk dat je dat op zo’n manier kunt stimuleren. Sindsdien heb ik heel wat hardloopoutfits aangeschaft, waaronder helaas ook weleens afzakbroeken en opkruipshirts. Een keer was het zelfs zo erg dat ik een outfit kocht die bestond uit beide items. Vaak is het of of, maar nu en en. Dat is natuurlijk balen, maar als je (tegen beter weten in) besluit deze zonder dat je weet hoe ze zitten maar gelijk te testen tijdens de 10km CPC loop en bijna met ontbloot middenkader over de finish komt, dan roep je zoiets misschien ook wel over jezelf af.

Inmiddels weet ik wat ik fijn vind om te dragen. Een strakke tight en een shirt dat niet te strak maak ook zeker niet te los zit. Ik kan het me voorstellen dat mannen deze combinatie ook prettig vinden zitten. Zeker als het wat kouder wordt is een lange broek fijn. Alleen die kroonjuwelen hè. Wat moeten ze daar toch mee? Zeker de helft van de mannen die ik tegenkom met een lange strakke broek, trekt daar overheen nog een losse korte broek aan. Vaak nog best mooie items op zich, maar in combinatie levert het een fascinerend ensemble op. Ik vind het geen gezicht om heel eerlijk te zijn. Met de juiste boxershort eronder zou de hardlooplegging toch prima moeten staan? Of is het schaamte, voor iets waar mannen over het algemeen toch graag over opscheppen? Ik begrijp echt niet dat deze mannen vrijwillig voor joker gaan lopen. Koop dan een wat lossere broek.

Morgen moedig ik Yvo aan bij de Bruggenloop. Die loopt altijd bijna in zijn blote kont tijdens wedstrijden in zo’n mooi oldskool broekje. Dat hoort namelijk bij het tenue van zijn atletiekvereniging. Love it! Toch zal ik mij morgen ook zeker weer gaan verbazen over de overbroekdragers. Mijn oproep aan deze fashion victims: heb gewoon eens de guts om die kroonjuwelen wat exposure te gunnen. Ik beloof dat ik niet zal staren.