Een zomer op kantoor: Wat trek ik aan?

Ik werd door studievereniging Christiaanse Taxateur gevraagd om een column te schrijven voor de zomereditie van het verenigingsblad ‘De Aanslag’. Christiaanse Taxateur is de Rotterdamse studievereniging voor de twee fiscale studies die onze mooie stad rijk is en heeft een speciale plek in mijn hart. Naast dat ik het bestuur van deze prachtige vereniging een jaar heb mogen voorzitten, heb ik hier een aantal vrienden voor het leven ontmoet en mijzelf mogen ontwikkelen van een ‘louter feestende’ tot ‘feestende en ondernemende’ student. Een column schrijven voor het verenigingsblad is dan ook een mooie kers op de taart. Over het onderwerp hoefde ik niet lang na te denken: Zomerse kantoormode natuurlijk!

Een zomer op kantoor: Wat trek ik aan?

Het aanbreken van de zomer brengt altijd weer een aantal leuke uitdagingen met zich mee op de werkvloer. Naast dat het af en toe moeilijk is om niet al met je hoofd bij dat witbiertje op het terras te zitten terwijl je nog een deelnemingsvrijstelling analyse of intracommunautaire a-b-c levering in juiste banen moet leiden, moet je je ook nog gepast kleden. Wellicht hebben jullie een zomerstage geregeld of zijn jullie al werkzaam bij een kantoor. Daarom hier een paar handige do’s en don’ts voor een modeflatervrije zomer op kantoor.

Voor de heren is het eigenlijk heel simpel, een pak blijft toch ook in de zomer wel het meest decent om mee op werk te verschijnen. Wellicht een pak van een wat lichtere stof. Of een nette broek met een hemd. Een hemd met korte mouwen kan, maar ik durf niet te zeggen of de modepolitie daar mee akkoord gaat. Ik zou het in ieder geval niet adviseren. Verder een paar dichte schoenen. Slippers zijn not done.

Voor de dames is het een lastiger verhaal. Als rokjesdag eenmaal geweest is, wil je eigenlijk wel met blote benen de wijde wereld in. Maar is het niet noodzakelijk om toch een panty te dragen? Ik vind van niet. Zolang je benen er tenminste netjes uitzien. En rokken/jurkjes moeten ook wel minimaal in de richting van de knie komen. Wil je toch een panty aan, kies dan een kleur die net iets donkerder is dan je huidskleur, om het ‘oma effect’ te vermijden. Blote armen kunnen prima, maar een klein mouwtje geniet wel de voorkeur. Decolletés zijn sowieso uit den boze dus zeker tijdens een broeierige zomerdag. Dan de schoenen. Dat blijft lastig. In ieder geval geen teenslippers of Birckenstocks. Je weet wel, van die gezondheidsslippers waarvan dan zo’n modegoeroe eens in de zoveel jaar weer eens bepaalt dat ze hip zijn. Die dus absoluut niet aandoen naar kantoor. Verder de vraag of je je tenen überhaupt moet willen showen. Zelf vind ik een peeptoe wel kunnen, maar ik kies toch liever voor een nette dichte espadrille met sleehak. Of gewoon een paar mooie pumps. Geen open sandaaltjes. Dat is niet echt ‘business’.

Binnen sommige kantoren hebben bepaalde types het zo bont gemaakt dat daar kledingvoorschriften zijn gecirculeerd. Via via kreeg ik de voorschriften van een ander kantoor dan waar ik werk te zien en wat men daar voorschreef deed mij een beetje aan een Britse kostschool denken. Zo streng hoeft het wat mij betreft allemaal niet, maar de boodschap is wel duidelijk. Houd het netjes. ‘Beter overdressed dan underdressed’ geldt dus zeker voor de zomer.

Veel succes en hopelijk tot na werktijd op het terras!