Intimidatie op straat En de lol die ik eraan beleef.

Het overkomt me zeker een keer per maand. Dat iemand ongevraagd zijn mond tegen mij open doet op straat. Nu houd ik ontzettend van spontane mensen, maar deze figuren worden wat mij betreft gelijk iets te persoonlijk.
Er is ook onderzoek naar gedaan. Volgens de Erasmus Universiteit is 84% van de vrouwen tussen de 18 en 45 die in Rotterdam woonachtig is weleens lastig gevallen op straat (link).
Toen ik begin dit jaar ’s ochtends vroeg naar mijn werk liep, werd ik er door een Roteb medewerker op geattendeerd dat ik er sexy uitzag. Jullie denken nu dat ik op hakken in een strakke jurk met decolleté over straat liep, maar nee, ik had mijn dikke winterjas aan en een broek. En ik had ook nog niet eens koffie gehad. Ik vond het dus veel te vroeg voor dit soort aanteigingen. Dat heb ik toen ook tegen de man in kwestie gezegd. Dat vatte hij best prima op.
De meeste fans laten van zich horen tijdens het hardlopen. Mocht je een egoboost kunnen gebruiken, trek een strakke broek aan en ga een rondje door de stad rennen. Ik weet niet of dit voor heren ook werkt, maar als je het probeert, doe het dan zonder overbroek zoals ik hier betoog. Soms krijg ik te horen dat ik beter kan stoppen met rennen omdat ik er al zo goed uit zou zien. Ik zeg dan gewoon vriendelijk dankjewel. Ik zou ook kunnen antwoorden dat ik dat zelf wel bepaal, maar al die negatieve energie is het gewoon echt niet waard.
Het leukst vind ik het wanneer ik word nagefloten. Dan kijk ik waar het vandaan komt en fluit terug. Wat er dan vaak gebeurt is zo ontzettend leuk. De mannen in kwestie weten zich totaal geen houding meer te geven. Het toppunt van grappigheid.
Ook teksten die worden gezegd als ik al wel koffie heb gehad vind ik leuk om te counteren. Als de man in kwestie tegen mij zegt dat ik een lekker kontje heb, loop ik bijvoorbeeld om hem heen, kijk ik naar zijn achterste en zeg dat die van hem er ook mag wezen. Dit levert ook niet zelden hilarische taferelen op.
Toch gebeuren er op straat ook dingen die echt niet door de beugel kunnen. In dit stuk worden een aantal onaanvaardbare situaties beschreven. Zelf heb ik zoiets gelukkig nog niet meegemaakt. Op de sissers na dan. Dat zijn niet mijn favorieten. Die zijn altijd in groepjes. En sissen is gewoon echt not done.
Maar voor de rest kan een beetje aanspraak zo nu en dan echt geen kwaad in mijn optiek. Ik zou alle dames dan ook willen oproepen om zich eens wat minder aan positief ‘jagende’ mannen te ergeren. Zie het als een compliment, zeg dankjewel en geniet ervan. Of fluit terug. Want dan lach je gegarandeerd als laatst.