Ik kan er niets aan doen. Ik noem onbewust bouwwerken in andere steden naar hun Rotterdamse broer of zus. Zo heb ik de Rai al een ontelbaar aantal keer de Ahoy genoemd. In Parijs noemde ik de Eiffeltoren eens de Euromast. Dan zijn er ook nog eens best wat bruggen die op de Erasmusbrug lijken. Dat begint al langs de A16 als je richting het zuiden des lands rijdt. Degene die weleens over deze weg rijden weten vast precies wat ik bedoel.

Ook kan mijn hart een sprongetje maken als ik in het buitenland een Brienenoord-achtige brug zie. Echt waar. Want hoe graag ik de wereld ook wil zien, over deze brug rijden en die bloedmooie skyline zien is toch echt het ultieme gevoel van thuiskomen. Iedere keer weer, ook al rijd ik bijvoorbeeld vanaf De Kuip over de snelweg naar huis.

Ik mankeer overigens nog iets. Ik blijf nieuwe etablissementen bij de oude naam noemen. Zo heet het gebouw met de koepel langs de A20 nog steeds de Ministry of Dance, ook al hebben er in de tussentijd een stuk of vijf andere clubs in gezeten en zit er nu een sushi restaurant in. Het mooie is dan wel weer dat mensen die uit de buurt komen gelijk snappen waar ik het over heb.

Laatst nog appte ik Anneke dat het mij wel leuk leek om bij Tropicana te lunchen. Tropicana! Dat zwembad dat al een jaar of tien gesloten is en waar nu allemaal toffe start ups en restaurant Aloha in zitten. Ik was me wederom van geen kwaadzijn bewust.

Ik ben geen psycholoog maar heb wel het vermoeden dat dit iets menselijks is. Iets waar wij mee vertrouwd zijn komt sneller op als je het met iets soortgelijks associeert, een oude naam komt sneller naar boven dan de nieuwe.

Ik schaam me er niet voor en doe ook weinig moeite om mezelf te corrigeren. Rotterdam is immers de mooiste stad ter wereld, dus het is totaal niet erg dat ik Ahoy’s en Euromasten in andere steden zie. En waar ik altijd super georganiseerd ben, vind ik het leuk dat ook ik weleens verstrooid kan zijn en een oude naam roep. Lekker menselijk.


Fotocredits zijn voor mijn lieve en getalenteerde vriendin Laura de Kwant